Restauracje i Bary

2 restauracje urzekają swoją atmosferą

W Hotelu Pod Różą, na dawnym pałacowym dziedzińcu, działają pod szklanym dachem dwie eleganckie restauracje. Każda ma własny styl, wystrój i obsługę.

Kontynentalna Restauracja Pod Różą serwuje dania kuchni międzynarodowej, z wykwintnym menu zmienianym zgodnie z porami roku. Specjalnością są wyborne sosy i pyszne mięsa, a także znakomite desery. Renomowany ranking Wine Spectator uznał tutejszą kartę win za jedną z najbogatszych w świecie. Wine Bar kusi w lecie w pięknej krakowskiej bramie, a na miłośników trunku Bachusa w podziemiach piwnic z XIV wieku, cały rok czeka Vinoteka. Tu można degustować ponad 300 gatunków włoskich win. Plus sery, regionalne wędliny włoskie i jedyne w swoim rodzaju, ręcznie robione kieliszki do degustacji.

Ristorante Amarone, której sceneria do złudzenia przypomina południowy klimat włoskich uliczek, dla odmiany raczy smakowitymi przysmakami kuchni Italii. Makarony robione na miejscu, papardelle z prawdziwkami, rozmaitość sosów do spaghetti, bogactwo pieczywa własnego, porannego, wypieku. Dominują oryginalne produkty włoskie. Pierwszy szef kuchni, Alfredo Chiocchetti, zadbał o każdy szczegół.

Restauracja Pod Różą

Więcej

Ristorante Amarone

Więcej

Vinoteka

Więcej

Szef Kuchni – Miłosz Grabowski

Kuchnia Miłosza Grabowskiego – to pełne niespodzianek połączenia smaków zbudowane na klasycznych fundamentach. Warsztatu uczył się od najlepszych w Londynie. Współpracował z takimi tuzami kuchni jak Gordon Ramsay, czy Szefowa Clare Smyth. 2-gwiazdkowy Szef Arnauld Bignon – dał Mu fantastyczną szkołę klasycznej kuchni francuskiej, osobiście doceniając talent i zaangażowanie.

Miłosz doskonale wie, czym jest ciężka praca z Mistrzami w swojej dziedzinie. Jest także pasjonatem wiedzy. Zawsze stara się wykraczać poza konwencje, choć ceni sobie pokorę.

10 lat w spędzonych w najbardziej prestiżowych miejscach Londyńskiej gastronomii dodało mu pewności siebie w tworzeniu autorskich pomysłów, które dzisiaj ma zamiar wykorzystywać w rodzimej kuchni. Entuzjazm i zapał sprawiają, że styl pracy Miłosza szybko zostaje zauważany.