Historię tych miejsc tworzymy nieprzerwanie
warszawa@hotel.com.pl
v
NAJLEPSZE CENY. NAJLEPSZE OFERTY. BOOK ONLINE
Hotel Pod Różą > Restauracje > Ristorante Amarone
Ristorante Amarone

Godziny otwarcia
poniedziałek - niedziela: 12.00 - 23.00

Restauracja „Amarone” to hołd złożony włoskiemu stylowi. Architektura sklepień, marmurów i szklanego dachu przypomina do złudzenia uliczki urokliwej Italii. Pierwsze menu układał gwiazdkowy Szef – Alfredo Chiocchetti, który w swoi czasie był prekursorem włoskiej kuchni na tym poziomie w Krakowie. Lekki, świeży, pełny prostoty, ale skomponowany z najwyższej jakości produktów. Dzisiaj „Ristorante Amarone” to część jednej Restauracji – „Pod Różą”, która ma swoją markę i renomę. Dzięki tym wartościom udało się stworzyć w tym miejscu wyjątkowo autorską kuchnię, która miesza style i łączy kulinarne trendy. Wyjątkowe miejsce na wielodaniowe degustacje połączone ze smakowaniem fantastycznych win. Tutejsza „Vinoteka” to miejsce – fenomen na mapie Starego Miasta. Można tutaj zorganizować wyjątkowe kameralne spotkania z autoryzowanym menu w towarzystwie ponad 300 gatunków najlepszych win.
Menu

   Antipasti
Piemonckie sery: toma (dop.), toma blu (40 g / 60 g)
12 / 16 PLN

Selekcja salami z modeny: spianata romana, salamella napoli, salame nobile gentile (40 g / 60 g)
12 / 16 PLN

Oliwki nocciarella del belice
10 PLN

Mozzarella di bufala, szarpany pomidor bawole serce, oregano, oliwa raggiolo
12 PLN

Domowe, marynowane sarde fritte (smażone sardynki z chioggia), gremolata, oliwa pendolino
12 PLN
   Primi
Sałatka cezar z 24-mc parmezanem, z jajkiem i grzankami, oliwa leccino
Dostępna również:
z kurczakiem 35 PLN / z czerwonymi krewetkami 45 PLN
25 PLN

Tatar all’albese, małopolska wołowina
12-mc gran kinara, świeże trufle, cytryna, oliwa pendolino
39 PLN

Broccoli con prosciutto di parma, salsa z avocado i pomidorami, rukola oliwa moraiolo
32 PLN
   Paste
Ręcznie robione tagliolini, włoskie mule, czerwone krewetki
Sos z białego wina i skorupiaków, oliwa lecino
30 / 45 PLN

Domowe pappardelle
Ragù z małopolskiej wołowiny i sarny z roztocza na winie amarone
16-mc grana padano, oliwa raggiolo
30 / 50 PLN

Risotto ze świeżymi ziołami, kurki z tymiankiem
Ser toma piemontese (dop.) oliwa truflowa
30 / 42 PLN

Ravioli z sezonowym farszem i dodatkami
30 / 42 PLN


Dostępne w dwóch wielkościach – 50g / 100 g
   Secondi
Saltimbocca ze zwierzynieckiego dzika, speck, szałwia, białe wino, oliwa leccino
49 PLN

Sezonowana bistecca al gorgonzolla picante, szpinak, ocet balsamiczny, oliwa ragiolo
55 PLN

Pstrąg ojcowski al cartoccio, koper włoski, cytryna, oliwa pendolino
52 PLN

Biodrówka jagnięca in crosta di erbe, kapary, oliwki, papryka, oliwa rozmarynowa
49 PLN
   Contorni
Gotowane młode ziemniaki z koperkiem
12 PLN

Rukola z sałatą rzymską, oliwa cytrynowa
12 PLN

Sezonowe warzywa
15 PLN

Zielona i żółta fasolka z bułką tartą
12 PLN
   Dolci
Panna cotta z białej czekolady i bazylii, jeżyny, kruszone ciastko
29 PLN

Tiramisù z likierem frangelico, żel espresso z amaretto
29 PLN

Pavlova alle fragole, świeże truskawki, bita śmietana, glazura z octu balsamicznego
29 PLN

Selekcja domowych lodów i sorbetów z sezonowymi owocami
25 PLN

Dolcetto
Salame di chocoloto
   Uprzejmie informujemy, że do każdego rachunku przy stolikach powyżej 5 osób doliczamy serwis kelnerski w wysokości 10%.
Galeria

Newsletter
Zapisz się
Szczegołowa informacja na temat przetwarzania danych znajduje się w naszej polityce prywatności.
W celu zapewnienia wysokiej jakości usług korzystamy z plików cookies. Używamy plików cookies, aby zapewnić pełną funkcjonalność naszej strony internetowej. Ponadto korzystamy z plików cookies do celów statystycznych oraz innych, dzięki czemu możemy uzyskać wgląd i zrozumieć jak korzystacie Państwo z naszej strony oraz jakie działania powinniśmy podjąć, abyśmy mogli lepiej Państwu służyć. Mogą Państwo zarządzać plikami cookies indywidualnie poprzez ustawienia przeglądarki, z której Państwo korzystają. Zachęcamy do zapoznania się z naszą Polityką prywatności i cookies, gdzie znajdą Państwo więcej informacji na temat korzystania z tych plików na naszych stronach.
Akceptuję